Emma Ostrell

RUL

Igår var det äntligen dags för RUL, det stora ultraljudet  på bebis i magen.

Kl. 10.30 hade vi tid på sjukhuset i Växjö, och jag var så nervös hela morgon, just för att det skulle vara nått fel med bebis och självklart spänd över vad som gömde sig där inne.

Väl inne på sjukhuset fick vi sitta en bra stund innan vi fick komma in till rummet, ju längre tiden gick desto nervösare blev jag och nervös över att få en riktig ”bitterkärring” som inte ville kolla kön åt oss.

Men det blev ju en helt annan upplevelse, en super trevlig barnmorska fick vi som utförde ultraljudet på mig, hon beskrev i detalj vad hon kollade på och varför, men efter en stund tystande hon, jag såg på tv:n att hon började kolla hjärtat flera gånger, mätte hit och dit, gick ner till magen och mätte, tillbaka igen osv..

Kände verkligen hur min puls steg och hur alla scenarion i huvudet började spelas upp och jag kollade på Alex och såg hur nervös han började bli, att något skulle va fel med hjärtat, vilken mardröm..

Barnmorskan avslutade med att hjärtat och det övriga såg jätte fint ut, POJKEN, växer som han ska, MEN.. det finns en avvikelse, han har ett VIDGAT NJURBÄCKEN.

Och jag var så nära gråt, det är nått som inte stämmer med bebis, min lilla son.. jag var så rädd, men hon förkläde i detalj att jag behöver inte vara orolig, det är vanligare än man kan tro och på bästa vis så växer dom ifrån det lagom till 1 års dagen.

Så, vad är vidgat njurbäcken ? 

Den översta delen av Urinledaren kallas för njurbäckent och har som uppgift att samla upp urinen från njuren, när det finns alldeles för mycket urin i njurbäckenet kallas det för ett vidgat njurbäcken.

Hur uppstår vidgade njurbäcken? 

Det uppstår när urinen som bildas i njurarna inte kan rinna ner så lätt som det ska göra till urinblåsan, orsaken kan vara att det är trångt eller stopp någonstans på vägen eller också att urinen rinner tillbaka upp till njuren när fostret ska tömma blåsan.

Är vidgade njurbäcken vanligt ?

Ganska.. det ses på vart 100:e foster under ultaljudsundersökningarna.

Är det farligt ?

De flesta fall är lindriga och försvinner under första levnads året, MEN i sällsynta fall har njurarna tagit skada under fosterlivet, trots åtgärder att förhindra detta.

Hur övervakas det ?

Jag kommer att få göra extra ultraljud för att hålla koll på detta.

Hur utreds det ?

När barnet är fött kommer den att få göra ett ultraljud  i samband med att urinproduktionen kommit igång på riktig, i vissa fall kan man få göra röntgen eller njurfunktionstester.

Hur behandlas det ?

Under graviditeten behöver jag inte göra mer än extra ultraljud, skulle det visa sig att båda njurarna är påväg att ta eller tagit skada, kommer jag att sättas igång tidigare än beräknat. I vissa fall kan det innebära också att fostret måste genomgå en operation.

Nu fick ni veta lite vad det innebär och vad som kan hända, vi hopps såklart att det är lindrigt och att bebis inte kommer behöva genomgå operation osv.

Vi mår annars toppen och bebis är i full gång där inne 😍

xxx

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats